Aktualności
Strona główna / Aktualności / Baksalory Podlipianek
Baksalory Podlipianek
data dodania: 2010-06-18 10:55:50
12 czerwca na Zamku Ogrodzienieckim w Podzamczu miał miejsce smakowity piknik folklorystyczny „Jurajskie Specjały”, w ramach którego wyłoniono najbardziej smakowite i związane z Jurą potrawy. O nagrodę główna w wysokości 1000 zł i puchar Związku Gmin Jurajskich rywalizowało siedem drużyn z całej Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Dodatkową atrakcją były występy zespołów ludowych oraz ogrodzienieckiej orkiestry młodzieżowej.
Jury pod przewodnictwem Jacka Leinza, mistrza kucharskiego i szefa kuchni jurajskiego hotelu Centuria, miało nie lada problem z wyłonieniem zwycięzcy. Oceniany był nie tylko smak potrawy, ale też sposób podania oraz historyczne powiązanie z regionem jurajskim.
Po długiej naradzie połączonej z degustacjami przygotowanych potraw nagroda główna została przyznana drużynie Podlipianki z Podlipia za potrawę baksa lory – ziemniaki z farszem mięsnym z dodatkiem słoniny. Drugą nagrodę, puchar Związku Gmin Jurajskich i 600 zł otrzymały Jagodzianki z Jaroszowca za zupę czosnkową. Na trzecim miejscu uplasował się Zespół Folklorystyczny Wrzos z Ryczowa Kolonii, który przygotował kluski tarte na mleku. Zespół Wrzos w nagrodę otrzymał 400 oraz puchar Związku Gmin Jurajskich. Dodatkowo Jury przyznało wyróżnienie w kategorii tradycyjność dla Podlipianek za baksalory.
W degustacji potraw uczestniczyła również obecna na pikniku publiczność, która w głosowaniu uznała za najlepszą potrawę zupę kartoflową przygotowaną przez Chór seniora z Ogrodzieńca.