Aktualności
Strona główna / Aktualności / Smaki Jury
Smaki Jury
data dodania: 2014-06-30 12:45:39
Wszystko, co dobre kiedyś się kończy…. 24 czerwca oficjalnie zakończyły się zajęcia w ramach projektu „Smaki Jury”.
Działania projektowe trwały od 01.05.2014 r. do 30.06.2014 r. i przeznaczone były dla 8 wychowanków Ośrodka Usług Opiekuńczo-Wychowawczych w Zawierciu. W ramach zajęć młodzież i dzieci pod okiem kucharza przygotowywały potrawy regionalne, uczyły się dekorowania stołów, poznały technikę carvingu (sztuki rzeźbienia w owocach). Uczyły się także współpracy w grupie.
Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Słowian, Czech, Austrii i Niemiec. Spowodowało to powstanie oryginalnej kultury z własnymi gwarami, strojami ludowymi oraz kuchnią. Ze względu na wielonarodowościowy charakter tej krainy, tutejsza kuchnia jest niejednolita w swym charakterze. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie (tu powstałe lub tylko tu spożywane) oraz potrawy popularne również w krajach sąsiadujących, często znane tu pod śląską nazwą, np. krepel (pączek) czy buchta (kluski na parze).
Poprzez projekt przybliżyliśmy podopiecznym Ośrodka potrawy kuchni regionalnej, takie jak żurek, rolada, i inne oraz różnego rodzaju sałatki i desery. Uświadomiliśmy dzieci i młodzież, że nie tylko kebab czy hamburger mogą okazać się modne i smaczne.
Większość z nas je dziś oczami, dlatego równie ważnym aspektem jest sposób podawania potraw. Poza przygotowaniem posiłków równie istotnym działaniem było zadbanie o to, by były one należycie i efektownie podane (poprawne ułożone sztućce, ciekawie ułożone serwetki i inne). Duży nacisk położyliśmy na wzbogacenie menu w warzywa i owoce, które są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Dlatego dzieci i młodzież nie tylko przygotowywały sałatki i desery owocowe, ale także rzeźbiły w owocach, które przyciągały uwagę ciekawymi kształtami i tym samym zachęcały do skosztowania.
Projekt został zrealizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Jury Krakowsko-Częstochowskiej przy udziale przy wsparciu finansowym Starostwa Powiatowego w Zawierciu.