środa, 25 Wrzesień 2024,
imieniny obchodzą: Aurelia, Kleofas

Aktualności

A A A

Strona główna / Aktualności / Fotografia i światowa kuchnia

Fotografia i światowa kuchnia

data dodania: 2013-03-04 12:31:15

28 luty 2013 r. pozostanie w pamięci uczestników projektów „Integracyjne spotkania z fotografią” oraz „Kuchnie świata” jako dzień pełen atrakcji i emocji. Odbyło się bowiem wówczas uroczyste zakończenie zajęć trwających od 7 miesięcy, przeznaczonych dla młodzieży z gminy Włodowice.

W ramach działań projektowych podczas warsztatów praktycznych i teoretycznych młodzież pod okiem doświadczonego fotografa – Grzegorza Jastrzębia – poznała budowę i funkcje cyfrowych aparatów fotograficznych, zagadnienia z zakresu kreowania obrazu, typy fotografii (martwa natura, portret, makrofotografia), podstawy obróbki zdjęć, sposoby przechowywania zbiorów. Ponadto młodzież brała udział w warsztatach psychologicznych i uczestniczyła w wernisażu.

Wszyscy uczestnicy projektu na spotkaniu kończącym projekt zostali uhonorowani dyplomami oraz podarkami w postaci m.in. książek – podręczników dotyczących fotografii i innych. Ponadto rozstrzygnięty został konkurs zorganizowany przez Grzegorza Jastrzębia dotyczący wiedzy nabytej przez uczestników projektu. Wszyscy uczestnicy otrzymali od pana Grzegorza dyplomy, a osoby, które zajęły trzy pierwsze miejsca, dostały również nagrody rzeczowe. Zwyciężczyni otrzymała cyfrowy aparat fotograficzny.

Z kolei w ramach działań projektu „Kuchnie świata” młodzież pod okiem doświadczonego kucharza nauczyła się przygotowania wybranych potraw kuchni francuskiej, greckiej, włoskiej, hiszpańskiej i polskiej, nabyła umiejętność dekorowania stołów i układania sztućców, nauczyła się podstaw carvingu, zaznajomiła się z normami żywieniowymi, poznała zasady układania i komponowania jadłospisów, a w trakcie wyjazdu edukacyjnego nauczyła się, jak powstaje chleb. Ponadto młodzież brała udział w warsztatach psychologicznych oraz uczestniczyła w seminarium dotyczącym gotowania. Wszyscy uczestnicy projektu na spotkaniu kończącym cykl zajęć zostali uhonorowani dyplomami i podarkami w postaci m.in. książek kucharskich i innych.

Przybyli goście – a byli wśród nich m.in. Wicestarosta Powiatu Zawierciańskiego Rafał Porc, Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Zawierciu Pan Adam Witas, Dyrektor Szkoły Podstawowej we Włodowicach Lidia Łakota – mogli dowiedzieć się, jaką wiedzę młodzież nabyła w trakcie realizacji projektu oraz obejrzeć zdjęcia wykonane przez uczestników projektu, podczas realizacji warsztatów kulinarnych, warsztatów z zakresu carvingu itd., wyjazdu edukacyjnego oraz warsztatów psychologicznych.

Wśród osób przybyłych na spotkaniu kończącym projekt byli również realizatorzy projektu, czyli członkowie Towarzystwa Przyjaciół Jury Krakowsko-Częstochowskiej, prezes TPJ Łukasz Podsiadło oraz przedstawiciele organizacji wspierających realizację przedsięwzięcia, czyli wiceprezes Centrum Inicjatyw Lokalnych Paweł Abucki oraz Zastępca Prezesa Uczniowskiego Klubu Sportowego przy Ośrodku Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej Zbigniew Sołtys.

Spotkanie odbyło się na terenie Ośrodka Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej, a osobą, która otworzyła całą uroczystość, była Dyrektor Ośrodka Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej Alina Wierzchowska, której podopieczni brali udział w działaniach projektowych. Po części oficjalnej czas upłynął w miłej atmosferze podczas rozmów i degustacji pysznych potraw.

Projekt współfinansowany był przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Wydawca:

Centrum Inicjatyw Lokalnych
42-400 Zawiercie, ul. Senatorska 14

Pomóż nam rozwijać serwis:
1%

Podaruj 1% podatku
KRS: 0000215720