Aktualności
Strona główna / Aktualności / Kulinarna przygodna w Ogrodzieńcu – „BlogerChef”
Kulinarna przygodna w Ogrodzieńcu – „BlogerChef”
data dodania: 2013-04-12 14:47:16
W dniach 19-20 kwietnia w Ogrodzieńcu odbędzie się IV półfinał projektu „BlogerChef”. W hotelu Poziom 511 Design & SPA ośmiu uczestników pod okiem doświadczonych kucharzy przygotuje potrawy inspirowane kuchnią amerykańską.
Blogerchef to dla blogerów kulinarnych nie tylko wspólne gotowanie, ale także możliwość sprawdzenia się jako szef kuchni zarządzający zespołem. Zadaniem konkursowym jest wykonanie dania głównego oraz do wyboru przystawki lub deseru w oparciu o autorskie przepisy. Uczestnicy otrzymają wszystkie produkty potrzebne do przyrządzenia dań. Potrawy oceniać będą profesjonalni kucharze m.in. przewodniczący Jury Mirek Drewniak, Food Producer w polskiej edycji programu MasterChef, Marek Mocny, kierownik gastronomii Hotelu Poziom 511 oraz Damian Horwat szef kuchni hotelu Poziom 511.
– „Zadaniem uczestników będzie przygotowanie potraw inspirowanych kuchnią amerykańską. Blogerzy udowodnią, że hamburgery i frytki to nie jedyne przysmaki kojarzone z Ameryką. W trakcie zmagań powstanie m.in. nowoorleańska jambalaya, cytrynowa tarta czy dorsz pieczony z kaparami, w których przygotowaniu z pewnością pomogą m.in. produkty do pieczenia Jana Niezbędnego. Uczestnicy otrzymają także ściereczki nasączane do kuchni, dzięki którym szybko i skuteczne posprzątają stanowisko pracy, a którego czystość także będzie podlegała ocenie” – mówi Waldemar Kletkiewicz, Senior Brand Manager marki Jan Niezbędny.
Podczas IV półfinału uczestników konkursu czeka nie tylko gotowanie, ale także dodatkowe atrakcje takie jak m.in. warsztaty baristyczne, podczas których dowiedzą się jak zaparzyć idealną kawę, ognisko z pieczeniem prażonek oraz warsztaty wiedzy o winie połączone z degustacją.
„BlogerChef” to projekt adresowany do osób, które od co najmniej sześciu miesięcy prowadzą bloga o tematyce kulinarnej. Konkurs potrwa aż do końca czerwca 2013. Projekt składa się z pięciu spotkań półfinałowych, podczas których wyłonieni zostaną uczestnicy wielkiego finału. Zgłoszenia (przepisy i fotografie gotowych potraw) można przesyłać za pośrednictwem specjalnej aplikacji dostępnej na fanpage konkursu. Tam też można znaleźć regulamin oraz najważniejsze informacje na temat kulinarnego wyzwania. Spośród 5 finalistów zostanie wyłoniony zwycięzca. Najlepszy z blogerów otrzyma tytuł „BlogerChefa” oraz nagrodę w postaci sprzętów kuchennych. Dodatkową nagrodą dla wszystkich półfinalistów będzie publikacja przepisów w eleganckim albumie zawierającym relację z konkursowych zmagań wraz ze zdjęciami oraz autorskie przepisy blogerów.