Aktualności
Strona główna / Aktualności / Nasi gotują smacznie
Nasi gotują smacznie
data dodania: 2012-05-11 14:44:20
Aż dwa zespoły z powiatu zawierciańskiego zakwalifikowały się do finału tegorocznego prestiżowego konkursu kulinarnego „Śląskie Smaki”.
W kategorii zespołów amatorskich na ogólną liczbę 10 finalistów aż dwie ekipy specjalistów od smacznego gotowania pochodzą z okolic Zawiercia. Są to Koło Gospodyń Wiejskich „Kostkowianki” z Kostkowic oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Udorzu.
Jest to już siódma edycja największego festiwalu kulinarnego w regionie. Tym razem odbędzie się ona 26 maja w Parku Śląskim w Chorzowie. Konkursowe namioty i scena będą ustawione tuż przy Hali Kapelusz. O miano Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka walczyć będą 24 konkursowe drużyny, podzielone na 3 kategorie – amatorów, profesjonalistów i (nowość!) uczniów szkół gastronomicznych.
Oto dokładny program imprezy:
- 13.00 Zespół CHORZÓW
- 14.00 Uroczyste Otwarcie Festiwalu
- 15.00 Zespół Yejku
- 15.30 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności –kuchnia Podbeskidzia
- 16.30 Kabaret Słoiczek Po Cukrze
- 17.30 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności –kuchnia częstochowska, Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Zagłębia
- 18.30 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
- 19.00 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności – kuchnia Górnego Śląska
- 20.00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny
Najlepsze specjały kuchni województwa śląskiego 26 maja przyrządzi 10 drużyn amatorskich, 8 reprezentacji restauracji i 6 zespołów szkolnych. Kto z nich zasługuje na tytuł Eksperta Śląskich Smaków? Przekonamy się już wkrótce!
Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii amatorów:
- KGW Bluszczów
- Rada Powiatowa KGW w Kłobucku
- Blogerki z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
- Sołectwo Babice
- Team Rodzinny z Czarkowa
- KGW Kobiernice
- KGW w Udorzu
- KGW Wisła Wielka
- Nina z Familijom z Tarnowskich Gór
- KGW Kostkowianki z Kostkowic
Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii profesjonalistów:
- Zajazd Horolna – Góralskie Jadło z Przybędzy
- Ugórala – Restauracja Pizzeria Catering z Pszczyny
- Śląscy Smakosze
- Tre’la z Czeladzi
- Restauracja Stara Piekarnia z Pszczyny
- Restauracja EM z Koziegłów
- Restauracja Hotelu Podkowa*** w Siewierzu
- Restauracja „U Przewoźnika” z Tychów
Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii szkół gastronomicznych:
- Piekarskie Pierony z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych „COGITO” z Siemianowic Śląskich
- Szkoła Gastronomiczna Zespołu Szkół Zawodowych w Raciborzu
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach
Na całą imprezę wstęp wolny!