wtorek, 24 Wrzesień 2024,
imieniny obchodzą: Dora, Maryna

Aktualności

A A A

Strona główna / Aktualności / Nasi gotują smacznie

Nasi gotują smacznie

data dodania: 2012-05-11 14:44:20

Aż dwa zespoły z powiatu zawierciańskiego zakwalifikowały się do finału tegorocznego prestiżowego konkursu kulinarnego „Śląskie Smaki”.

W kategorii zespołów amatorskich na ogólną liczbę 10 finalistów aż dwie ekipy specjalistów od smacznego gotowania pochodzą z okolic Zawiercia. Są to Koło Gospodyń Wiejskich „Kostkowianki” z Kostkowic oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Udorzu.

Jest to już siódma edycja największego festiwalu kulinarnego w regionie. Tym razem odbędzie się ona 26 maja w Parku Śląskim w Chorzowie. Konkursowe namioty i scena będą ustawione tuż przy Hali Kapelusz. O miano Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka walczyć będą 24 konkursowe drużyny, podzielone na 3 kategorie – amatorów, profesjonalistów i (nowość!) uczniów szkół gastronomicznych. 

Oto dokładny program imprezy:

- 13.00 Zespół CHORZÓW

- 14.00 Uroczyste Otwarcie Festiwalu

- 15.00 Zespół Yejku

- 15.30 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności –kuchnia Podbeskidzia

- 16.30 Kabaret Słoiczek Po Cukrze

- 17.30 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności –kuchnia częstochowska, Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Zagłębia

- 18.30 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego

- 19.00 Pokazy kulinarne wraz z degustacją dla publiczności – kuchnia Górnego Śląska

- 20.00 Występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny


Najlepsze specjały kuchni województwa śląskiego 26 maja przyrządzi 10 drużyn amatorskich, 8 reprezentacji restauracji i 6 zespołów szkolnych. Kto z nich zasługuje na tytuł Eksperta Śląskich Smaków? Przekonamy się już wkrótce!


Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii amatorów:

- KGW Bluszczów

- Rada Powiatowa KGW w Kłobucku

- Blogerki z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

- Sołectwo Babice

- Team Rodzinny z Czarkowa

- KGW Kobiernice

- KGW w Udorzu

- KGW Wisła Wielka

- Nina z Familijom z Tarnowskich Gór

- KGW Kostkowianki z Kostkowic


Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii profesjonalistów:

- Zajazd Horolna – Góralskie Jadło z Przybędzy

- Ugórala – Restauracja Pizzeria Catering z Pszczyny

- Śląscy Smakosze

- Tre’la z Czeladzi

- Restauracja Stara Piekarnia z Pszczyny

- Restauracja EM z Koziegłów

- Restauracja Hotelu Podkowa*** w Siewierzu

- Restauracja „U Przewoźnika” z Tychów


Uczestnicy konkursu kulinarnego w kategorii szkół gastronomicznych:

- Piekarskie Pierony z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu

- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku

- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych „COGITO” z Siemianowic Śląskich

- Szkoła Gastronomiczna Zespołu Szkół Zawodowych w Raciborzu

- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach

- Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach


Na całą imprezę wstęp wolny!

Wydawca:

Centrum Inicjatyw Lokalnych
42-400 Zawiercie, ul. Senatorska 14

Pomóż nam rozwijać serwis:
1%

Podaruj 1% podatku
KRS: 0000215720