Aktualności
Strona główna / Aktualności / Nowy produkt regionalny
Nowy produkt regionalny
data dodania: 2011-10-07 08:19:36
Na „Listę produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafił kolejny produkt z naszego regionu – „kluski z tarcinami” z gminy Szczekociny.
Potrawa została wpisana na listę 23 sierpnia 2011 r. Wniosek opracowano na podstawie wywiadów z mieszkańcami wsi Goleniowy w pobliżu Szczekocin, którzy takie kluski mają w swoim jadłospisie lub pamiętają, że taka potrawa była sporządzana w ich domu. Do dzisiaj u p. Lucyny Róg z Goleniów są robione kluski z tarcinami.
Wyrabia się je z ciasta makaronowego i tartych ziemniaków, podaje z okrasą z cebulki. Z mąki zarabia się ciasto, z ziemniaków startych na tarce robi się farsz. Ciasto jest wałkowane na dwa placki. Ziemniaczany farsz (tarciny) rozkładany jest równą warstwą na placek i przykrywany drugim. Nożem wykrawa się romby o bokach 3-4 cm, a następnie gotuje w lekko osolonej wodzie. Tak przyrządzane kluski z tarcinami mogły być także odgrzewane.
Wniosek do Marszałka Województwa Śląskiego został opracowany przez pracownika Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Zawierciu.