wtorek, 24 Wrzesień 2024,
imieniny obchodzą: Dora, Maryna

Aktualności

A A A

Strona główna / Aktualności / Nowy produkt regionalny

Nowy produkt regionalny

data dodania: 2011-10-07 08:19:36

fot. minrol.gov.pl

Na „Listę produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafił kolejny produkt z naszego regionu – „kluski z tarcinami” z gminy Szczekociny.

Potrawa została wpisana na listę 23 sierpnia 2011 r. Wniosek opracowano na podstawie wywiadów z mieszkańcami wsi Goleniowy w pobliżu Szczekocin, którzy takie kluski mają w swoim jadłospisie lub pamiętają, że taka potrawa była sporządzana w ich domu. Do dzisiaj u p. Lucyny Róg z Goleniów są robione kluski z tarcinami.

Wyrabia się je z ciasta makaronowego i tartych ziemniaków, podaje z okrasą z cebulki. Z mąki zarabia się ciasto, z ziemniaków startych na tarce robi się farsz. Ciasto jest wałkowane na dwa placki. Ziemniaczany farsz (tarciny) rozkładany jest równą warstwą na placek i przykrywany drugim. Nożem wykrawa się romby o bokach 3-4 cm, a następnie gotuje w lekko osolonej wodzie. Tak przyrządzane kluski z tarcinami mogły być także odgrzewane.

Wniosek do Marszałka Województwa Śląskiego został opracowany przez pracownika Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Zawierciu.

Wydawca:

Centrum Inicjatyw Lokalnych
42-400 Zawiercie, ul. Senatorska 14

Pomóż nam rozwijać serwis:
1%

Podaruj 1% podatku
KRS: 0000215720