Aktualności
Strona główna / Aktualności / Prażonkowy festiwal
Prażonkowy festiwal
data dodania: 2011-09-26 11:17:42
24 września w Porębie na terenie Amfiteatru odbyła się IX edycja Światowego Festiwalu Prażonek. Na to kulinarno-kulturowe wydarzenie przygotowano ponad tysiąc porcji regionalnej potrawy.
Porębski Festiwal Prażonek został zainicjowany w 2003 roku. Od tej pory w dwóch 220 kilogramowych żeliwnych kotłach przygotowuje się prażonki. Kocioł mieści 160 kg ziemniaków, 25 kg kiełbasy, 15 kg boczku oraz 20 kg cebuli, które przyprawione są solą i pieprzem. Od 2006 roku „Porębskie Prażonki” widnieją na Liście Potraw Tradycyjnych.
Na tegoroczny festiwal przybyło wielu mieszkańców Poręby i okolicznych miast. Obecni byli także politycy m.in. posłowie na Sejm RP: Beata Małecka - Libera, Witold Klepacz, Senator RP Zbigniew Meres oraz przedstawiciele regionalnych samorządów. Festiwal rozpoczął burmistrz Poręby – Marek Śliwa, który wraz z zaproszonymi gośćmi rozpalił ognisko pod największymi kotłami na świecie. Festiwal zaszczycili również swoją obecnością goście z Węgier, którzy przygotowali rodzimą potrawę – gulasz degustowany wraz z regionalną wódką z winogron.
Festiwal przebiegał w iście rodzinnej atmosferze. Mieszkańcy Poręby przygotowali także swoje kociołki: „Uczestniczę w festiwalu już dziewiąty raz. Za każdym razem panuje tu niesamowita atmosfera. Pieczone tu prażonki, wśród tylu ludzi, mają zupełnie inny smak. Przesiąknięte są panującym tu klimatem” – mówi mieszkaniec Poręby.
Dla miłośników pieczonych ziemniaków przygotowano konkurs na najlepiej upieczone prażonki. Jury w postaci polityków przyznało pierwsze miejsce dla MPGKiM, kolejne dwa miejsca zajęli firma „Porębskie kociołki" oraz drużyna "49,5". Wśród przygotowanych atrakcji znalazły się także występy grup wokalnych.
„Cieszę się, że to właśnie Poręba jest światową stolicą prażonek. Nasza ponad 200 letnia tradycja to duma nie tylko dla Miasta Poręby, ale także dla całego regionu.” – mówi uczestniczka festiwalu.