Aktualności
Strona główna / Aktualności / Wspólne gotowanie drogą do społecznej integracji
Wspólne gotowanie drogą do społecznej integracji
data dodania: 2020-06-03 11:40:54
Wydawać by się mogło, że młodzież w większości spędza wolny czas w świecie wirtualnym lub przed telewizorem. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że młodzi mieszkańcy miejscowości Mysłów, wakacje spędzili na wspólnym gotowaniu z przedstawicielkami Koła Gospodyń Wiejskich.Wakacyjne miesiące minęły mieszkańcom Mysłowa bardzo smacznie. Wszystko to za sprawą realizowanego projektu „Znajdź przyjemność we wspólnym gotowaniu. Spędźmy czas razem! Koło Gospodyń Wiejskich zaprasza!” To innowacyjne przedsięwzięcie nie byłoby możliwe, gdyby przedstawicielki KGW nie przystąpiły do programu „Działaj Lokalnie” wdrażanego przez zawierciańskie Centrum Inicjatyw Lokalnych. Gospodynie zaprosiły na warsztaty kulinarne wszystkich mieszkańców Gminy Koziegłowy, ze szczególnym uwzględnieniem tych najmłodszych, którzy na zajęciach wykazywali się ogromną inicjatywą, były to w dużej mierze wnuki pań należących do KGW Mysłów. Podczas wspólnego gotowania, które odbywało się w budynku remizy należącym do tutejszej OSP, kobiety opowiadały o lokalnych tradycjach i obyczajach. Oczywiście naczelnym punktem każdego spotkania było ugotowanie regionalnej potrawy, która na zakończenie została skonsumowana. Wśród kulinarnych smakołyków znalazły się między innymi: placki z cukinii, pierogi z mięsem, kolorowe kopytka, barszcz czerwony, karczek podany z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Wkład pracy nie poszedł na marne, gdyż uczestnicy projektu mogli przedstawić efekty swoich dokonań podczas corocznie odbywającego się festiwalu „Z kopyta”. Zaprezentowano wówczas dwie regionalne potrawy: „Magulum” i „Gulasz z kogucich jąder”. Przepis na „Magulum” zdradziła nam pani Dorota Pasek - przewodnicząca KGW Mysłów i zarazem jedna z koordynatorek projektu: „Jest to danie wielkanocne, które spożywano w Mysłowie bardzo dawno temu, w skład potrawy wchodzi chrzan, jaja, wędzonka i zsiadłe mleko krowie. Wszystko podawano z pajdą chleba i jedzono prawie przez całe święta.” Podczas tego wydarzenia pokaz kulinarny przeprowadziła najstarsza członkini KGW w asyście najmłodszych uczestników warsztatów. Dzieci były bardzo zadowolone, że mogły opowiadać dorosłym o tradycyjnych kulinarnych recepturach. Na terenie miejscowości Mysłów również zorganizowano wydarzenie zwieńczające projekt – piknik „Smaki lata”. Podczas wydarzenia degustowano tradycyjne potrawy, ale nie obyło się również bez pieczenia kiełbasek i pieczonek. Gospodynie na tę okazje przygotowały smakowite ciasta. Młodym uczestnikom projektu wręczono upominki, dziękując im w ten sposób za poświęcony czas i zaangażowanie. „Warsztaty kulinarne są bardzo miło wspominane przez naszą społeczność. Mieszkańcy ciągle dopytują czy zorganizujemy jeszcze raz coś o podobnej tematyce” – dodaje pani Dorota Pasek. Nikogo nie trzeba przekonywać, że regionalne potrawy są skarbem, który odziedziczyliśmy po przodkach. Dlatego cieszy fakt, że są osoby, które o nich pamiętają i tradycyjne receptury przekazują młodym pokoleniom, ratując je od zapomnienia.
Artykuł archiwalny rozmowa Joanny Łapaj
Zawiercianin Lato 2018 Nr 1 (23).