Aktualności
Strona główna / Aktualności / Zdobędą umiejętności kulinarne
Zdobędą umiejętności kulinarne
data dodania: 2013-03-08 10:20:12
W ubiegłą sobotę rozpoczęło się jedno z ostatnich zadań, realizowanych przez Centrum Inicjatyw Lokalnych w ramach projektu „Lepszy start – promocja aktywnej integracji w powiecie zawierciańskim. Kurs lokalny produkt kulinarny ma za zadanie przygotowanie uczestników do wyrabiania lokalnych produktów kulinarnych przeznaczonych na sprzedaż.
W warsztatach, które odbywają się w Ryczowie bierze udział 15 mieszkańców gminy Ogrodzieniec. Przed uczestnikami przyswojenie wiedzy nie tylko teoretycznej ale przede wszystkim praktycznej. O tym, czego będą uczyć się kursanci, mówi prowadząca zajęcia Ewa Supkowska wieloletni, doświadczony instruktor ciastkarstwa:
- „Na pierwszych zajęciach skupiliśmy się na wyrobach typowo cukiernicznych. Uczestnicy kursu uczyli się jak wykonywać m.in.: tradycyjne rogaliki. Przy okazji przekazałam im parę ciekawych przepisów. Miałyśmy również okazję podzielić się swoimi doświadczeniami dotyczącymi lokalnych wyrobów. Przed kursantami 30 godzin intensywnej pracy, podczas której nauczą się robić tradycyjny żur, racuchy, kapuste zasmażaną czy zapomnianą już „muchotkę”. Pojawią się również wielkanocne potrawy postne. Uczestnicy zdobędą równnież umiejętności wyrobu tradycyjnego chleba.
Zwieńczeniem kursu będzie krótki egzamin, który przygotuje prowadząca zajęcia. Dodatkowo 23 marca kursanci odwiedzą agrogospodarswo „Pod Skałką”w Przybynowie, które od 2005 roku działa w ramach szlaku Edukacyjnych Zagród Agroturystycznych. Podczas prelekcji poznają m.in.: recepturę na wykonanie tradycyjnego chleba.
Projekt wspófinansowany jest przez Unię Europejską w ramach Eurpejskiego Funduszu Społecznego.
Joanna Walczak